Tel: 23 96 28 61Gratis frakt over 1200,- (Post i butikk/bedriftslevering)100 dagers returrett
Logg innInkl. MVA
Materiale ordliste

Materialer ordliste

Hva er... - vi har under listet en kort beskrivelse av noen forskjellige materialer og kvaliteter

Akryl også kalt polyakryl og polyklorid er lett og mykt. Det tåler sollys samt de fleste kjemikalier. Slitestyrken er nesten så god som ved nylon eller polyester. Den er ikke formfast ved vask. Handelsnavnene for akryl er mange og kan for eksempel være orlon, courtelle og dralon. Akrylvarer er meget varmefølsomme og kan miste fasongen hvis de vaskes, legges i tørketrommel eller strykes ved høye temperaturer. Strikkevarer med garn av rynkete akrylfibre er fyldige, rommer mye luft og har derfor en god isoleringsevne.

Bambus er den hurtigst voksende planten i verden. Den er hardfør og krever ingen pesticider i produksjonen. Bambus kan vokse de fleste steder og frigir store mengder oksygen. Samtidig opptar bambus fem ganger så mange drivhusgasser fra atmosfæren som trær gjør. Derfor er det god økologi i å anvende bambus i forbindelse med produksjon av fibre. Bambus er særdeles anvendelig; det kan forarbeides til bruk for mange forskjellige artikler som eksempelvis håndklær, sengetøy, strømper og t-skjorter. Utover at være lett, mykt og pustbart har bambusfiberen en silkeaktig glans. Bambusfiber er cellefylt og gjennomhullet og det er derfor det kan oppta helt opp til 50% mere fukt enn bomull - uten at føles våt. Naturlige antibakterielle elementer i bambusfiberet holder den bakteriefri - selv etter mange gangers vask.

Canvas er kraftig lerretsvevet stoff av bomull eller lin, som oftest brukes til vesker, sko, overtøy, seil og mye mer.

COOLMAX® er mykt, lett og pustbart materiale, som sørger for å transportere fukten bort fra kroppen samtidig som at den tørker hurtig. Optimal komfort da materialet gir en naturlig følelse av velbehag. Stoffet sørger for å regulere kroppens naturlige temperatur, uansett om man enten føler kulde eller varme.

CORDURA® er et meget holdbart og slitesterkt materiale, hvor det viktigste innholdet er nylon. Cordura er 10 ganger sterkere enn bomull og 3 ganger sterkere end alminnelig polyesterfiber. Det brukes derfor ofte som forsterkning av arbeidstøy på steder hvor plagget rører hender, verktøy eller gulv.

Denim - også kalt dongeri, en kraftig kypert-vevet metervare av bomull, eller i bomull og polyester. (Kypert-vevet er en veve-type som danner “ribber” på skrå i stoffet).

Dun har noen kvaliteter som er veldig velegnet når det er om å holde seg varm. Dun har en overlegen varme/vekt-ratio. Det er ikke noe annet isoleringsmateriale til bekledning som veier så lite som dun, er like komprimerbart og holder så godt på varmen. Kort sagt fyller og veier dun mye mindre enn andre materialer som kan gi den samme varme. Dun er pustende, hvilket gjør det noe mer behagelig å ha på enn eksempelvis syntetiske isoleringsmaterialer. Mange vil kunne nikke samtykkende til komfortforskjellen på en dundyne og en dyne med syntetisk fyll. Den samme forskjellen finnes i jakker med henholdsvis dun fyll og syntetisk fyll. Til slutt kan dun bevare sine egenskaper over mange år, hvis det passes og pleies ordentlig. Den beste og fineste dun kan holde nesten samme isolerende effekt i opptil 40-50 år med den riktige behandlingen! Det er selvfølgelig de færreste dunjakker som vil holde så lenge, men det betyr at dunene vil kunne tilby samme komfort i hele jakkens levetid. Syntetisk fyll vil derimot typisk falle sammen og miste en del isoleringseffekt etter flere års bruk.

Easy care betyr at en vare har fått en behandling som gjør at produktet er enklere å stryke.

Elastan, også kjent som Elité, er elastisk som gummi, men sterkere samtidig som at det er motstandsdyktig ovenfor sollys. Elastan brukes til bekledning som badetøy og sportsklær med mer fordi det gir en behagelig elastisitet. Elastan er en fibertype med usedvanlig gode og holdbare elastiske egenskaper som overgår den beste gummitråden.

Elastomultiester er et polyesterfiber som er tilføyet denim for å gi det en komfortabel stretch samtidig som metervaren kan vende tilbake til den opprinnelige passform.

Fuseknit teknologi er en fremstillingsmetode som gir mulighet for å produsere produkter med færre sømmer. En ideell teknologi til de fleste produkter som brukes innenfor sportslige aktiviteter.  

Gore-Tex® er en membran som er vindtett og vanntett. Det betyr at vanndamp fra kroppen transporteres bort. Det er en membran som er fylt med bittesmå hull som er 20.000 ganger mindre enn en vanndråpe. Hullene er nøyaktig så små at vann og vind ikke kan trenge gjennom, men har derimot nøyaktig den størrelsen som skal til for at dampen fra kroppen kan transporteres bort, og at du kan holde deg tørr.

Lin er fibre fra linplantens stamme. Utvinningen av lin er veldig omstendelig, og derfor kan lin-varer være dyrere. I forbindelse med bekledning brukes lin mest i blandinger med andre fibre, blant annet fordi den besitter evnen til å oppta fukt. Lin kalles også "linen" eller "flax" og dyrkes både for frøenes bruk til olje og for stammens bruk til lin. Lin har en høy sugeevne så vel som stor trekkstyrke og kan med fordel brukes til håndklær og kjøkkenhåndklær. Lin er mer stiv, glansfull og glattere enn bomull og det er fra naturens side smussavisende. Det har den spesielle egenskapen at den i tørketrommelen blir myk og ved kaldtørking blir stivt og glansfullt.

Isoli er strikket stoff med et ekstra i-strikket garn. Garnet ligger synlig over flere masker på vrangen. Det er ofte ru eller loddent på innsiden eller baksiden. Isoli kalles også "joggestoff", fordi det er behagelig å ha på.

Kunstfiber er industrielt fremstillete fibre som kan inndeles i to typer: regenererte fibre og syntetiske fibre. Regenererte fibre er som regel laget på grunnlag av cellulose som stammer fra “bomullsavfall" eller tre. Syntetiske fibre er fremstilt på grunnlag av oljebaserte produkter av luft og vann – akkurat som plast. De regenererte fibre har stort sett samme egenskaper som bomull. De kan suge opp store mengder fukt og er behagelige å ha på ved høye, så vel som lave temperaturer.

Skitt forblir på overflaten på grunn av de glatte fiberegenskapene og fordi fibrene er støpt. Kunstfibere og syntetiske fibre er sterke i både våt og tørr tilstand. De krøller nesten ikke og opptar sjeldent fukt, noe som sikrer en hurtig tørking etter bruk og vask. Handelsnavnene kan være: akryl, acrilon, an-tron, bri-nylon, courtelle, dorlastan, dacron, diolen, dralon, elasthan, herculon, lycra, nylon, orlon, polypropylen, polyamid, polyester, perlon, rilsan, terylene, tetoron, vyrene med flere.

Bekledning av løst spunnet garn med glatte fibere sikrer viskositet, men gjør også at overflaten kan splitte seg eller danne nupper. Kunstfiber finnes i alt fra arbeidstøy, sportsklær, t-skjorter til undertøy og mye annet.

Lycra® er en merkevarebenevnelse for elastan. LYCRA® benyttes i mange metervarer for å gjøre varen strekkbar. LYCRA® gir varen fleksibilitet og er med på å gjøre at varen finner tilbake til sin opprinnelige form etter å bli strukket. Lycra Dupont® er et registrert varemerke for lycra.

Lyocell er regenerert cellulose som viskose og modal, men har bedre styrke. Metervarer i Lyocell er myke og gir en god komfort, blant annet i kraft av evnen til å oppta fukt. Lyocell kan ha tilbøyelighet til å flimre, hvilket betyr at overflaten slites hurtigere og at stoffets farge kan være svak. Av samme grunn fremstilles Lyocell ofte med en lett ru overflate, også kalt “fersken-skinns-effekt”, hvilket gir metervaren en myk overflate. Lyocell er et mye brukt materiale som er vesentlig dyrere i forhold til viskose eller modal.

Merino-ull kommer fra ull fra merinosauen. Ullen er spesiell fin, silkeglinsende, myk, lekker - og dyr.

Mikrofiber er et syntetisk fiber som er mindre enn 1 denier. De mest alminnelige typer er fremstilt av polyester og polyamid og heter nylon, kevlar, nomex, og trogamid. Microfiber brukes til produksjon av u-vevde, vevede og strikkede tekstiler og det er vanligvis brukt til klær, møbler, industrielle filtre og eksempelvis rengjøringskluter.

Modal er fra “viskosefamilien” og har stort sett de samme egenskapene som viskose.

Neopren er et materiale av syntetisk gummi som er fylt med luftbobler. Neopren er et meget fleksibelt materiale og luftboblene er med på å gi en god isoleringsevne. Neopren anvendes til gensere, jakker, dykkerdrakter med mer.

Nylon eller polyamid overgår alle andre fibermaterialer både i rive- og slitestyrke. Nylon er lysfølsomt og gulner og mørkner i sollys. Nylon eller polyamid er et syntetisk produkt som brukes mye, nok spesielt fordi den ikke krymper. Det brukes blant annet til forsterkning av sportsbekledning. Det fremstilles nylontyper som er resistente ovenfor lys. I nylon eller polyamid er pressfolder og plisseer holdbare i vask. Nylon kjennes som crepegarn som brukes i strømper, undertøy, strikk eller andre stretch-varer.

Oxford er en myk og sterk metervare. Det er vevet i en “kurvevevning” med to heklegarn parallelt med et mykt supplerings garn - hvilket gir mer tyngde i undergarnet. Når det veves med farget heklegarn og et hvitt undergarn er betegnelsen Oxford Chambray,og derfra kommer strukturen fra metervaren.

Polyester er et syntetisk fiber som er veldig vanlig i klær - den er kun overgått av bomull. Fibret blir brukt alene eller blandet med andre fibre. Polyester er sterkt, den krøller og krymper ikke, hverken når den brukes sammen med andre fibre eller alene.

Syntetiske fibre som polyester er kunstig fremstilte fibre. De fremstilles av råolje og naturgass. De mest alminnelige, syntetiske fibre er polyamid, polyester, akryl og elastan. Polyesterfibre er den mest anvendte og har høy bruddstyrke, minimal krymp og lav vannabsorbering. Polyester kan produseres med forskjellige overflater, former og egenskaper. Det kan vaskes på samme høye temperaturer som bomull, dog skal man ta hensyn til fargen i stoffet.


Polypropylen er lettere enn andre tekstilfibre. Sterk og strekkbar, tåler de fleste kjemikalier, men er lys- og varmefølsom. Fukt blir oppsuget og transportert til ytterste lag uten at polypropylenfiberen blir våt. Anvendes blant annet til sportsundertøy.

Poplin er et tett lerretsvevet stoff med dobbelt så mange tråder på langs som på tvers av stoffet. Poplin kan bestå av bomull eller bomull og polyester. Det anvendes til både skjorter og polotrøyer.

Prolen siltex er garn som hemmer veksten av bakterier og muggsopp. Det reduserer lukt og brukes eksempelvis i strømper.

PU kalles også for polyurethan. Det er et syntetisk materiale som kan fremstå både som fibre og som en gummibelegning.

PVC eller Polyvinylchlorid er et gummiaktig materiale som er mindre varmefølsom enn andre syntetiske fibre. PVC er et av de mest anvendte plastmaterialer og det kan brukes i mange sammenhenger.

Polyakryl kommer av akryl som er en syntetisk fiber. Akryl er ikke nær så slitesterk som polyester, dog er den lett, fyldig og mer varmeisolerende.

Ribbstopp er en spesiell vevemetode som gjør at en flenge ikke kan “løpe”. Ribbstopp vevemetoden hindrer ytterligere skade på stoffet da flengen hurtig vil nå til et punkt med en vevet grense og dermed ikke løper.

Scuba er en kvalitet som minner om neopren. Det er meget elastisk og mykt og er derfor velegnet til kjoler, bluser, gensere, skjørt og bukser.

Siltex er et materiale som er sterkt antibakterielt. Sammen med eksempelvis bomull har det gode temperaturregulerende egenskaper. Siltex er pustende og svettetransporterende.

Skinlife er antibakteriell og derfor meget anvendelig i produkter som strømper.

Slub Yarn er garn i ujevn tykkelse som gir en spesiell effekt når det strikkes til jersey metervarer og brukes til strikkede gensere og annet.

Spalt er ruskinn på begge sider som ikke har fått en glatt og ferdig finish. Den underste side er den groveste. Spaltlær brukes til remmer, fottøy, arbeidshansker og bekledning. Spalt er oftest billigere enn alminnelig ruskinn.

Spandex er en annen betegnelse for elastan. Spandex er et polyurethan fiber med en veldig elastisk egenskap. Den brukes ofte i materialer til undertøy, badedrakter og strømper. I Europa kjennes fibrene som "elastan", og i Nord-Amerika som “spandex”. I resten av verden brukes handelsnavn som lycra, elaspan og dorlastan.

Syntetiske fibre som polyamide, acryl, modakryl, polyester, klorfiber, polypropilén og elastan fremstilles av råolje eller jordgass.

TENCEL® Råmaterialet i TENCEL® er Lyocell som består av 100% cellulose. TENCEL® er et fiber som stammer fra naturen, men fremstilles kunstig. Det er især eukalyptustreet som utgjør grunnlaget for fiberproduksjonen av TENCEL®.

Twill er en vevemetode som skaper et diagonalt mønster i metervaren. Metervarer vevet med denne metoden er generelt mer myke og krymper mindre.

T400® er et elastisk fiber som har en fantastisk evne til å trekke metervaren tilbake til opprinnelig fasong. Bekledning med T400® har høy komfort og elastisitet – uten at det er tilført elastiske fibre. Derutover er T400® veldig svettetransporterende og har enkelt for å bevare passformen.

Ull kommer oftest fra får og har fine, tynne fibre. Under kan du se de forskjellige typer ull.

Merinoull er veldig mykt.
Grovere ull som crossbred er billigere enn merino og har større slitestyrke samtidig med at den er mer robust i bruk og vask.
Alpakkaull fra alpakka-lamaen er myk og glansfullt.
Pashmina er et annet uttrykk for kashmirull og har ekstra fine, tynne og myke fibre fra Kashmir-hagens underside.
Angoraull fra kaniner av Angora typen er et mykt og fint fiber akkurat som kamelull.
Mohair ull fra angorageiten er langfibret, grov, myk og glansfull.
Shetlandsull er fin og myk.
Lambswool eller lammeull er som regel myk.
Ull er meget velegnet til bekledning. Blandes det med kunststoff har det gode egenskaper som termovirkning, vaskbarhet og slitestyrke.

Viskose som også kalles rayon er et regenerert fiber* som er fremstilt av nedbrutt og kjemisk behandlet tre. Viskose kalles for et syntetisk fiber til tross for at den er basert på et naturlig materiale. Det ble opprinnelig fremstillet i et forsøk på å gjøre silke billigere og mer tilgjengelig. Råmaterialene er ganske billige, oftest kommer det fra fyr, eukalyptus, bambus eller bomullsplanten.

Viskose kan være blank og av uendelig lange fibre som ligner silke, eller i matte korte fibre som mer ser ut og virker som bomull og ull.

*Regenererte fibre hører under viskose og rayon og er fremstillet av cellulose fra trær. Med kjemikalier omdannes cellulosen til en viskosemasse som regenereres eller gjenoppbygges til fibre. Til gruppen regenererte fibre hører viskose, modal, rayon, cupro, lyocell med flere. Under cellulosefibrene acetat og triacetat hører avril, arnel, bemberg, cupro, cupresa, dicel, lyocell, modal, polynosic, rayon, rhodia, sarille, swelan, triacetat, tricel og tencel. Viskose er den mest brukte av de regenererte fibre.


Trenger du hjelp? Vi er online