Hva er klær laget av?

Hva er klær laget av?

Du er ikke den eneste som vil vite det! Det er faktisk mange søk på den typen hver måned. Derfor har vi skrevet denne tekstilguiden, der du kan lese hva materialer som bambus, kevlar, Dyneema® er og hva de kan.

Nå tenker du sikker «fy søren - så mye tekst!». Men her hos Billige-arbeidsklaer.no er vi virkelig nerdete med materialer og legger stolthet i å kle deg godt på. Heldigvis for deg er tekstilguiden i alfabetisk rekkefølge, slik at du raskt kan finne materialet du er nysgjerrig på.

Akryl eller polyakryl og polyklorid er myke, lette og tåler sollys så vel som de fleste kjemikalier. Akryl har knapt så mye slitestyrke som nylon og polyester. Akryl kalles også orlon, courtelle eller dralon. Klær av akryl er veldig varmefølsomt og kan miste fasongen under vask, tørketrommel og stryking ved høy temperatur. Krusete, rike akrylfibre i strikk har god isolasjonsevne fordi de kan inneholde mye luft.

Aramid er en varmebestandig, sterk, syntetisk fiber som brukes i flammehemmende arbeidsklær. Den brukes for øvrig også i skuddsikre vester, som forteller litt om styrken.

Armortex® er en DuPont ™ Kevlar®-fiber. Armortex® gir styrke og fleksibilitet til tekstil. Det er en lett fiber som er utrolig sterk og holdbar. Armortex® kan gjøre klær og fottøy trygge og kuttbestandige.

Bambus er en bærekraftig plante som verken krever vanning, pesticider eller skadedyrbekjempelse. Det er verdens raskest voksende plante, den absorberer mer CO2 enn trær, og den er biologisk nedbrytbar. Den kan bearbeides og brukes i f.eks. T-skjorter i bambus, bambusundertøy, bambussokker og mye mer. Bambusfiberen har en silkemyk glans, er myk, pustende, antibakteriell og luktfri selv etter utallige vasker, fordi bambus reduserer mengden bakterier i klærne. Bambus regulerer temperaturen, så den holder deg varm om vinteren og nedkjølt om sommeren. Den absorberer fuktighet og lar det fordampe.

Bionic Finish® Eco brukes til å gi tekstiler en permanent, vannavstøtende finish. Som ordet Eco sier, er det en økologisk teknologi og helt fluorfri. Bionic Finish® Eco brukes i vannavvisende utendørs klær, jaktklær og overalls.

Bomull er fiberen som vokser rundt frøene til en bomullsplante. Fiberen blir brukt som råstoff til tekstilproduksjon. Bomull er pustende og en av de mest brukte tekstilfibrene i verden. Klær laget av bomull er fuktabsorberende og behagelige å ha nær kroppen.

I seg selv er bomull ikke varmeisolerende; det blir det til gjengjeld hvis det børstes slik at det oppstår et isolerende luftlag.

Kjemmet bomull er et kvalitetsprodukt som er veldig mykt og veldig sterkt. I kjemmet bomull behandles fibrene spesielt før de spinnes til garn.

Canvas er kraftig lerretsvevet stoff laget av bomull eller lin. Det er et kraftig stoff som kan brukes til vesker, sko, yttertøy og mer. Canvas er slitesterkt og pustende.

COOLMAX® leder fuktighet bort fra kroppen og får stoffet til å tørke raskere, slik at du får en behagelig kjølig og tørr følelse på kroppen. Coolmax® er polyesterfibre, som er spesiallaget med et økt overflateareal. Fuktigheten føres bort fra huden og ut til det ytre laget av stoffet, der fuktigheten fordamper.

Coolmax®-funksjonen er innebygd i fiberstrukturen og beholdes ved gjentatt vask.

CORDURA® er et veldig holdbart og slitesterkt materiale, der det viktigste innholdet er nylon. Cordura er ti ganger sterkere enn bomull, tre ganger sterkere enn vanlig polyesterfiber og dobbelt så sterkt som vanlig nylon. Det brukes ofte som forsterkning på arbeidsklær på steder der klærne rører ved hender, verktøy eller gulv. Arbeidsbukser med Cordura® og øvrig arbeidstøy med Cordura® har økt holdbarhet.

Denim - olastoff er også en yndet betegnelse. Metervaren er sterkt bomull eller i bomull og polyester, og det kalles kipervevet. Kipervevet er en vevetype som danner «ribber» på skrå i stoffet. Klær laget i denimstoff kan f.eks. være denimforkler, denimbukser, denimshorts og denimskjorter.

Dun er veldig velegnet til å holde på varmen. Det er ikke noe annet isolasjonsmateriale for klær som veier så lite som dun, er like komprimerbart og holder så godt på varmen. Kort sagt tar dun mindre plass og veier mindre enn andre materialer som kan gi den samme varmen. Dun er pustende og ytterst behagelig å ha på. Hvis du tenker på en dundyne kontra en dyne med syntetisk fyll, så vet du sikkert at komforten er på topp i en dundyne.

Dun kan bevare egenskapene i årevis om det passes og pleies ordentlig. Den beste og fineste dunen kan ha nesten den samme isolerende effekten i opptil 40-50 år med riktig pleie! Derfor kan dun i en dunjakke eller dunvest vare i hele klærnes levetid - og vi vet selvfølgelig at du ikke har dunjakken eller dunvesten din i 40-50 år!

Dyneema® er en ekstrem sterk, men samtidig veldig lett fiber. Den blir brukt i arbeidsklær på stedene der klærne slites mest. Et annet pluss er at Dyneema® beholder fargen fordi den er integrert i fiberen og ikke bare ligger som et ytre lag.

Elastan er en veldig elastisk fiber på nivå med gummi, men sterkere og mer motstandsdyktig mot sollys. Forlengelsesevnen er på 400%. Elastan brukes blandet med et annet materiale til f.eks. sportsklær og undertøy, fordi det har en behagelig elastisitet.

Elastomultiester er en polyesterfiber som, blandet i f.eks. denim, gir den en komfortabel stretch samtidig som stoffet kan gå tilbake til den originale passformen.

Fiberpels er et loddent kunststoff som ligner lammeull og kan vaskes. Fiberpels er mykt, isolerende og lydløst. Den brukes til arbeidsjakker, vester, luer og jaktjakker. Fiberpelsjakker kan brukes alene eller som et isolerende mellomlag med en skalljakke ytterst.

Fleece er et glattstrikket stoff der overflaten er kraftig ruete og børstet. Dette gir et luftlag som er veldig varmeisolerende. Samtidig er fleece veldig lett og brukes både til arbeidsklær og fritidsklær. Det originale materialvalget i fleece var polyester, men i dag kan andre materialer også brukes.

Fuseknit-teknologien er en produksjonsmetode som lar deg produsere produkter med færre sømmer. Den brukes til f.eks. fuseknit sportsklær og løpesko.

Gore-Tex® er en membran som er vindtett og vanntett, noe som betyr at vanndamp transporteres vekk fra kroppen. Det er en membran fylt med små hull som er 20.000 ganger mindre enn en dråpe vann. Hullene er akkurat så små at vann og vind ikke kan trenge gjennom, men har derimot akkurat den størrelsen som trengs for at dampen fra kroppen din skal transporteres bort, slik at du kan holde deg tørr. Vanntette Gore-Tex-sko og -støvler, Gore-Tex.jakker og -bukser er noe av det du kan få her.

Lin stammer fra stenglene på linplanten. Den har god strekkfasthet og er smussavvisende. Det er en stor prosess å utvinne lin og det gjør klær av lin ganske dyre. Lin blandes ofte med andre fibre for klær fordi lin er god på å absorbere fuktighet. En annen betegnelse for lin er linen eller hør. I tillegg til at linstilkene brukes til spinning av lin, brukes linfrøene til f.eks. olje. En linskjorte eller linkjole er virkelig behagelig å ha på seg om sommeren fordi det har en høy absorberingsevne.

Isoli er virkelig mykt og varmere enn vanlig bomull. Isoli føles som et hettegenserstoff, men baksiden er skrapet opp og myk, fordi det er strikket inn ekstra garn på vrangsiden, som deretter blir børstet. Isoli er veldig svetteabsorberende, men holder godt på varmen så du ikke blir avkjølt. Isoli kalles også «joggestoff». Isoli brukes hovedsakelig til hettegensere og sportsklær der det må være god bevegelsesfrihet.

Kevlar er et veldig sterkt fibermateriale laget av syntetiske fibre som er fem ganger sterkere enn stål. Til tross for at det er et plastmateriale, smelter ikke Kevlar som de fleste plastmaterialer, og det er motstandsdyktig mot flere kjemikalier. Kevlar brukes i sømmer i sveisehansker, sikkerhetssko og sikkerhetsstøvler fordi det er varmebestandig. Den brukes også i arbeidsbukser, som forsterkning på knelommene for håndverkere og gulvleggere, der knærne utsettes for hard slitasje. Som eksempel kan vi fortelle at Kevlar er et så sterkt materiale at det blir brukt i skuddsikre vester og hjelmer.

KneeGuard™ er et posisjoneringssystem som brukes til kneputer og kneputelommer i håndverkerbukser. KneeGuard™ sørger for at kneputene holder seg der de skal og beskytter dermed knærne optimalt.

Kunstfibre er industrielle fibre som blir brukt i tekstiler. Én type kalles menneskeskapte fibre og de er kunstig produsert på grunnlag av luft, vann og oljebaserte produkter.

En annen type er regenererte fibre, f.eks. viskose, som er laget på grunnlag av cellulose, som kan stamme fra bomullsavfall eller tre. Disse fibrene minner mye om bomull, da de kan suge store mengder fukt og er behagelige å ha på, både når det er varmt eller kaldt. Regenererte fibre er derimot mer delikate i vask enn bomull og kan både krølle og krympe.

Kunstfibre er sterke både når de er våte og tørre, de krøller seg nesten ikke og tørker raskt fordi de knapt nok absorberer fuktighet. Kunstfibrene kjennes f.eks. under navn som akryl, acrilon, an-tron, bri-nylon, courtelle, dorlastan, dacron, diolen, dralon, elastan, herculon, lycra, nylon, orlon, polypropylen, polyamid, polyester, perlon, rilsan, terylene, tetoron og vyrene. Fordi disse fibrene er glatte blir smuss på overflaten. Overflaten kan danne pilling eller nuppe hvis garnet er løstspunnet.

Kunstfibre brukes til klær som T-skjorter, gensere, undertøy og sportsklær.

Lifa® er en polyesterfiber som skyr vann og fører til at fuktigheten ledes bort fra kroppen og transporteres til stoffets overflate. Lifa® blir brukt til det innerste laget som svettetransporterende termoundertøy og skiundertøy. Det holder huden din tørr, varm og komfortabel. Lifa brukes av Helly Hansen Workwear.

Det er ikke mulig å trykke på Lifa®, da fibrene avviser trykket.

Lycra® er merkebetegnelsen for elastan. LYCRA® brukes i mange metervarer for å gjøre varen strekkbar. LYCRA® gir varen fleksibilitet og er med på at varen går tilbake til sin opprinnelige form etter strekking.

Lycra Dupont® er et registrert varemerke for elastan.

Lyocell er reprodusert cellulose, f.eks. modal og viskose, og har høyere styrke enn dette. Lyocell er mykt og har evnen til å absorbere fuktighet. Overflaten kan derimot slites fortere og fargen være knapp så holdbar. Derfor er den ofte laget med en litt ru overflate, som minner om ferskenskinn. Lyocell dyrere enn viskose og modal.

Lær eller skinn er dyrehud. Lær kan deles inn i forskjellige kvaliteter.

 • Narvskinn er av høyeste kvalitet, som er dyrets ytterste hudlag.
 • Spaltskinn er hudlaget som vender inn mot dyrets kropp. Spaltskinn kan spaltes i forskjellige tykkelser alt etter hva det skal brukes til. Det har stort sett samme holdbarhet som det ytterste laget lær. Spalt er semsket skinn på begge sider. Det brukes eksempelvis til arbeidshansker og fottøy.
 • Ekte skinn er den laveste kvaliteten, Det er restene som blir til overs etter garving og forarbeiding av lær. Disse restene blir delt opp i småstykker som blir limt sammen. Sluttproduktet ligner på lær, bare med en annen struktur, og det er knapt så holdbart som ekte skinn.
 • Anilinskinn har en naturlig overflate med struktur, hvor du kan se hvor dyret har hatt insektstikk, folder og skjønnhetsflekker. Anilinskinn har helt åpne hårsekker og det er et veldig mykt lær som er svært absorberende og lysfølsomt. Bare 5% av råhud kan brukes som anilinskinn og betegnes som eksklusivt skinn.
 • Semianilin er fullnarvet skinn, som har fått en overflatefinish som etterlater lærets struktur lett synlig. Dette gjør semianilin lettere å vedlikeholde og mer motstandsdyktig mot flekker, smuss og fuktighet enn anilinskinn. 10-15% av råhud kan brukes som seminail-skinn.
 • Farget skinn er gjennomfarget og overflatebehandlet, det kan også være trykket eller slipt. Farget skinn har en ensartet overflate med god vannavvisningsevne og lysekthet. Det er sterkt og lett å vedlikeholde. 80% av råhud kan brukes som farget skinn.
 • Semsket skinn er baksiden av skinn. Det er veldig ru med en glatt bakside og semsket skinn er mykt, sterkt sugende og lysfølsomt.
 • Nubuck er narvsiden av skinnet, som slipes etter garving og farging. Det ligner semsket skinn, men i motsetning til semsket skinn er baksiden av nubuck mer ru enn fronten.

Merinoull er ull fra Merino-sauen. Merinoull er ekstra fin, myk og med silkeglans. Det er et eksklusivt produkt, som er ganske dyrt.

Mikrofiber er en syntetisk fiber som er mindre enn 1 denier. De vanligste typene mikrofiber er laget av polyester og polyamid og kalles nylon, kevlar, nomex og trogamid. Mikrofiber brukes til produksjon av ikke-vevde, vevde og strikkede stoffer, og det brukes ofte til klær, møbler, industrielle filtre og vaskekluter.

Modal er fra «viskosefamilien». Modal og viskose har nesten samme egenskaper. Imidlertid er våt modal sterkere enn viskose. Fargen kan fort virke matt, og det er ikke like motstandsdyktig mot slitasje.

Neopren er et materiale av syntetisk gummi som er fylt med luftbobler. Neopren er et veldig fleksibelt materiale og luftboblene gir god isolasjon. Neopren brukes til jakker, gensere og f.eks. dykkerdrakter

Nylon eller polyamid overgår alle andre fibermaterialer i både rive- og slitestyrke. Nylon er lysfølsom og gulner eller mørner i sollys. Nylon eller polyamid er et syntetisk produkt som brukes mye, spesielt fordi det ikke krymper. Det brukes blant annet til å forsterke sportsklær. Det produseres typer nylon som er resistente overfor lys. I nylon eller polyamid er pressefolder og plisseer holdbare i vask. Nylon kjennes som kreppgarn som brukes i sokker, undertøy, strikkevarer eller andre stretch-varer.

Oeko-tex® Standard 100 - arbeidstøyet er testet for helseskadelige stoffer. ​​​​​Hvis du kjøper arbeidsklær med Oeko-tex® Standard 100-sertifisering, ofte bare referert til som Oeko-tex® 100, er du trygg på at klærne dine er testet for skadelige stoffer. Dette er en internasjonal standard med strenge krav til produktene. Det er ikke bare stoffet som er testet, men alle deler av produktet som merker, glidelåser og fyllstoffer.

Oxford er en veveteknikk, men ordet brukes ofte som en betegnelse. Oxford er et sterkt og mykt stoff som ofte brukes til skjorter og krøller mindre enn andre skjortestoffer. Det er vevet i en «kurvveving» med to kjedegarn parallelt med et mykt supplerende garn - som gir mer tyngde i undertøyet. Når det veves med farget kjedegarn og et hvitt undergarn, kalles det Oxford Chambray.

Polartec® er en avansert form for tekstilbasert på gjenbrukte materialer. Polartec® holder deg varm samtidig som det er lett og mykt. Fuktighet holdes borte fra kroppen og dette sikrer en rask tørking av klærne. Det er et vegansk alternativ til produkter som ull. Utendørsjakker, fleecejakker og fiberpelsjakker med Polartec® kan brukes til både arbeid og fritid.

Polyester er en syntetisk fiber som er veldig brukbar i klær - den overgås bare av bomull. Fiberen blir brukt alene eller blandet med andre fibre. Polyester er sterkt, det krøller seg eller krymper ikke, hverken når det brukes sammen med andre fibre eller alene.

Syntetiske fibre som polyester er kunstig produserte fibre. Polyester produseres av råolje og naturgass. Vanligvis kjente syntetiske fibre kan være akryl, elastan, polyamid og polyester. Polyesterfibre er den mest brukte og har høy bruddstyrke, minimal krymping og lav vannabsorpsjon. Polyester kan produseres med forskjellige overflater, former og egenskaper som flammehemmende, antibakteriell og nesten uten krymping. Det kan vaskes på samme høye temperaturer som bomull, men man skal ta hensyn til fargen i stoffet. Plisseer og pressefolder holde i vask og bruk.

Polypropylen er lettere enn andre tekstilfibre. Polypropylen er strekkbar og sterk, det tåler de fleste kjemikalier, men det er lysfølsomt og varmefølsomt. Polypropylenfiberen blir ikke våt, fordi svette ledes mot det ytterste laget. Det brukes ofte med svettetransporterende sokker og termisk undertøy med polypropylen.

Poplin er lerretsvevet, så det er det dobbelte antall tråder på langs enn på tvers.

Poplin kan bestå av bomull eller bomull og polyester. Både skjorter og polo-T-skjorter er produsert i poplin.

Primaloft® er et superlett materiale laget av syntetiske mikrofibre fylt med luftlommer som gir høy grad av isolasjon. Primaloft® er vannavvisende og pustende, og kan holde deg varm og tørr i ekstremt vær. Primaloft® kan pakkes sammen i en ryggsekk eller koffert, så det tar nesten ikke noe plass, noe som gjør det enkelt å ta med seg.

Prolen siltex er garn som hemmer veksten av bakterier og mugg. Det reduserer lukt og brukes eksempel i strømper.

PU kalles også polyuretan. Det er et syntetisk materiale som kan fremstå både som fibre og som et gummibelegg. Det brukes til PU gummistøvler, vadere, regntøy og hansker.

PVC eller Polyvinylklorid kalles også vinyl. Det er et gummiaktig plastmateriale som er mindre varmefølsomt enn andre syntetiske fibre. PVC er et av de mest brukte plastmaterialene og det kan brukes i mange sammenhenger. Den er laget av salt og råolje. PVC kan være hard og stiv, og det kan være mykt fordi det er tilsatt mykgjørende midler. PVC kan brukes i regntøy, gummistøvler og beskyttelseshansker.

Polyakryl kommer av akryl som er et syntetisk fiber. Akryl er ikke like slitesterkt som polyester. Men polyakryl er lett, fyldig og varmeisolerende.

Ripstop er en spesiell vevemetode som gjør at en flenge ikke kan «løpe». Vevemetoden ripstop forhindrer ytterligere skade på stoffet, fordi flengen fort vil nå et punkt med en vevet grense og dermed ikke løper.

Scuba er en kvalitet som minner om neopren. Det er veldig elastisk og mykt, og er derfor velegnet til fine kjoler, bluser, gensere, skjørt og bukser.

Silke er naturfiber som kommer fra silkeormens kokong. Det er mangel på silke, noe som gjør den eksklusiv og til en luksusvare. Silke skiller seg ut fra andre fibre ved at det er én lang tråd. Til sammenligning er ull og bomull spunnet av korte fibre. Én kokong kan gi en silketråd som er opptil 1600 meter lang. Silkefiberen er glatt og derfor også veldig myk og kan absorbere fuktighet opptil 30% av sin egen vekt uten å føles fuktig. Silke har ikke godt av direkte sollys. De verste silkekokongene brukes til spunnet silkegarn.

Silke skal vaskes skånsomt. Bruk vaskepulver uten enzymer, da silke ellers kan bli stygt og til og med ødelagt.

Siltex er et materiale som er sterkt antibakterielt. Sammen med eksempelvis bomull har det gode temperaturregulerende egenskaper. Siltex er pustende og svettetransporterende.

Skinlife er antibakterielt og derfor veldig nyttig i produkter som sokker.

Slub Yarn er garn i ujevn tykkelse, noe som gir en spesiell effekt når det strikkes til jersey-metervarer og brukes til strikkegensere og annet.

Softshell er et polyestermateriale som er vindavvisende og kan motstå litt regn. Softshell er ikke vanntett eller helt vindtett, slik at huden kan puste og bli kvitt svette under fysisk aktivitet. Det er mulig å gjøre softshell vanntett, vindtett og pustende ved å legge en membran på baksiden av softshell-materialet. Softshell er fleksibelt og gir stor bevegelsesfrihet. En softshelljakke er god som en overgangsjakke om våren og høsten, der det er store temperaturendringer.

Spandex også kalt elastan. Spandex er en elastisk polyuretanfiber. Det brukes ofte i materialer til undertøy og sokker. Europa bruker betegnelsen elastan om spandex. I resten av verden brukes begrepene lycra, elaspan og dorlastan.

Syntetiske fibre som polyamid, akryl, modakryl, polyester, klorfiber, polypropylen og elastan er laget av råolje eller jordgass.

TENCEL® er et brannnavn for Lyocell. TENCEL® er cellulosefibre fra tre. Det er produsert uten utslipp og kjemikalier, samt resirkuleres nesten 100%. Klær i Tencel holder fargen.

Thinsulate® er tynt (thin) og isolerende (insulate). Thinsulate® har de beste isolerende egenskapene samtidig som det føles lett og gir god bevegelsesfrihet. Den består av tynne, syntetiske fibre som gir et tett og tynt, isolerende lag med luftlommer som kan holde på kroppsvarmen samtidig som det er fukttransporterende. Du kan få Thinsulate®-hansker, luer, arbeidsstøvler, arbeidsjakker og vinterjakker.

Twill er en vevemetode som skaper et diagonalt mønster i metervaren. Metervarer vevet med denne metoden er generelt myke og krymper mindre. Denim er ofte vevet som twill, og her er den ene tråden hvit og den andre farget.

T400® er en elastisk fiber som har en fantastisk evne til å trekke metervaren tilbake til sin opprinnelige form. Klær med T400® har høy komfort og elastisitet - uten at det er tilført elastiske fibre. Derutover er T400® veldig svettetransporterende og har lett ved å bevare passformen.

Ull er vanligvis fra sauer. Herunder kan du se de forskjellige ullsortene.

 • Merinoull er veldig mykt.
 • Grovere ull som crossbred er billigere enn merino og har større slitestyrke samtidig som den er mer robust i bruk og vask.
 • Alpakkaull fra Alpakka-lamaen er glansfullt og mykt.
 • Pashmina er et annet begrep for kashmirull. Pashmina er veldig fine, tynne og myke fibre fra buken til Kashmir-geiten.
 • Angoraull er fra Angora-kaniner. Det er fint og mykt nesten som kamelull.
 • Mohairull kommer fra angora-geiter. Mohair er langfibret og ganske grovt samtidig som det er blankt og mykt.
 • Shetlandsull kommer fra en sauerase som kommer fra Nordkysten av Skottland. Det er værbestandig, fint, mykt og i en høy kvalitet som er billigere enn merinoull, men den klør kanskje litt mer.
 • Lambswool er ullen fra første gang sauen blir klippet. Det er fint, mykt og krymper ikke.

Ull passer veldig godt til ullgensere, ullundertøy og ullsokker. Det er temperaturregulerende og kan absorbere mye fuktighet uten å virke våt. Det er smussavvisende; en luftetur på tørkesnoren kan godt erstatte noen av vasketurene. Brennpunktet er høyt for ull og det brenner sakte. Blandes det med kunststoff, har det gode egenskaper som termovirkning, vaskbarhet og slitestyrke.

Vibram® er et merke som produserer såler til fottøy som skal ha eminent fotfeste. Det ble opprinnelig produsert til fjellklatring. Vibram utvikler hele tiden gummiblandinger og nytenker løsninger basert på mulige forhindringer. Løpesko og arbeidssko med Vibram® gir et veldig godt fotfeste.

Viskose eller rayon, som det også kalles, er en regenerert fiber * laget av nedbrutt og kjemisk behandlet tre. Viscose kalles for en syntetisk fiber til tross for at den er basert på et naturlig materiale. Det ble opprinnelig produsert i et forsøk på å gjøre silke billigere og mer tilgjengelig.

Råmaterialene er ganske billige, ofte kommer de fra furu, eukalyptus, bambus eller bomullsplanten.

Viskose kan være blank og ha uendelig lange fibre som ser ut som silke, eller i matte korte fibre som ser mer ut som bomull og ull.

Viskose blir bl.a. brukt i gensere, kjoler, undertøy, bluser og bukser.

Regenererte fibre tilhører viskose og rayon og er laget av cellulose fra trær. Med kjemikalier omdannes cellulosen til en viskosemasse som regenereres eller gjenbygges til fibre. Under regenererte fibre hører Cupro, lyocell, modal, rayon med flere. Under cellulosefibrene acetat og triacetat hører avril, arnel, bemberg, cupro, cupresa, dicel, lyocell, modal, polynosic, rayon, rhodia, sarille, swelan, triacetat, tricel og tencel. Viskose er den mest brukte regenererte fiberen.

37,5® er en teknologi som fungerer med kroppens naturlige mekanismer for å opprettholde den mest behagelige temperaturen for kroppen 37.5® er innebygd i fibrene og kan derfor ikke vaskes bort. Det hjelper med å fordampe væsken fra kroppen din, slik at klærne føles tørre, og du blir raskt varm når det er kaldt og omvendt føles huden kjølig når det er varmt. Arbeidsklær med 37,5®-teknologi er behagelige å arbeide i, fordi det holder kroppen temperert.


Hurra! Du nådde slutten av tekstilguiden vår - du burde nesten få en medalje for det!

Vi håper du har funnet svaret på hva klær er laget av. Hvis ikke, er du selvfølgelig hjertelig velkommen til å kontakte oss på 96 74 20 30 eller info@billige-arbeidsklaer.no.