Gode klær til alle værforhold

Gode klær til alle værforhold

Lag på lag guide

Er du noen ganger i tvil om hvordan du skal best kle deg for å beholde en optimal kroppstemperatur i all slags vær? Da kan vi fortelle deg at lag-på-lag-metoden er utrolig smart! På denne måten unngår du å bli for kald eller for varm, uansett fysiske anstrengelser. Men så er spørsmålet: hva slags type klær skal du ha på til de ulike lagene? Det enkle svaret får du her i guiden om hvordan du kler deg etter trelagsmetoden.            

Lag 1 - det innerste og fuktighetstransporterende laget

Innerst på kroppen har du bruk for et tynt lag av klær, som kan holde deg varm og tørr. Det kan være både termoundertøy eller skiundertøy. Det innerste laget skal være stretchy, så det ikke strammer seg noen steder når du beveger deg. Det skal også kunne transportere overflødig varme og fukt vekk fra kroppen.

Dette oppnår du ved å velge det innerste laget i polyester, som faktisk har den fuktighetstransporterende effekten som er viktig når du er fysisk aktiv.

Du kan også velge ull som det innerste laget, siden det også har fuktighetstransporterende egenskaper. I tillegg er ull antibakteriell og selvrensende, så derfor vil ikke plagget starte å lukte så lett. Husk at ull krever en skånsom vask med ullvaskemiddel.

Lag 2 - det midterste og isolerende laget

Det midterste laget skal både kunne isolere og lede fukten vekk fra kroppen din. Her kan du velge en fleecegenser eller fleecejakke, en fiberpelsjakke eller en ulltrøye. Alle disse ulike materialene har luftlommer som blir varmet opp av kroppsvarmen din, i tillegg til at de er isolerende. Og som en selvfølge, desto tykkere mellomlag du velger, desto varmere blir det.

Et godt råd er at du kan ta av mellomlaget når du er litt ekstra fysisk aktiv, og deretter ta det på igjen når du står stille eller tar deg en pause. På den måten unngår du å bli kald.

Lag 3 - det ytterste og beskyttende laget

Det ytterste laget skal beskytte deg mot kulde, vind og regn. En jakke med membran eller med en coated overflate, gjør slik at jakken puster godt og at fukten kommer utenpå stoffet. Deretter vil fukten fordampe, noe som gjør at kroppen din holder seg tørr. Vi anbefaler at du velger ytterlag med tapede sømmer, for å unngå at vann trenger inn i jakken. Samtidig skal den være lett, gi deg bevegelsesfrihet og være slitesterk. Til det ytterste laget kan du bruke en skalljakke eller regntøy, og når det er ekstremt kaldt ute bør du velge en varm vinterjakke.    

Kan lag-på-lag-metoden brukes til skituren og til livet utendørs?

Ja, selvfølgelig! Trelagsmetoden er ikke kun til arbeidsbruk - den er nokså velegnet til alt fra skisport og jakt til livet utendørs generelt.

Nedenfor finner du tips til klær for alle de tre lagene.

Nå er du forhåpentligvis rustet til å sette sammen din egen trelagsguide hvor du vil holde deg varm uansett om det er til jobben, for å stå på ski, gå på jakt eller til andre aktiviteter utendørs. Vi ønsker deg noen behagelige dager i all slags vær!


Har du spørsmål om hvordan du kan kle deg godt til all slags vær?

Hvis du er i tvil om hvilke plagg som passer best til dine behov, er du alltid velkommen til å kontakte vår kundeservice på info@billige-arbeidsklaer.no eller på telefon 23 96 28 61.

Vi er klare til å hjelpe deg med å finne den riktige lag-på-lag-kombinasjonen til deg.

Utvalgte klær for alle de tre lagene