Forleng levetiden til ditt fottøy

Forleng levetiden til ditt fottøy

En enkel måte å forlenge levetiden til ditt fottøy, er ved å gi det en hjelpende hånd i form av rengjøring og pleie. Det trenger ikke ta lang tid, men dette tidsforbruket får du igjen mange ganger i form av et par velpleide sko, og ikke minst holder du vanntett fottøy vanntett.

Veiledning til skopleie

Her kan du få råd og veiledning for vedlikehold av fottøy i materialer som gummi, skinn, lær, semsket skinn og nubuck.

Stell av fottøy i glatt skinn eller lær

God lærpleie er å spraye fottøyet ditt i skinn eller lær med en impregneringsspray før du bruker dem for første gang. Deretter kan de impregneres med jevne mellomrom for å beskytte dem.

Du kan også gni lærfett inn i fottøyet, hvor det gjerne også skal gnis ned i sømmene. Det renser og pleier glatt skinn og lær, og hjelper til med å gjøre fottøyet motstandsdyktig mot vann. Vær oppmerksom på at lærfett kan gjøre læret litt mørkere i fargen fordi det trenger inn i læret og beskytter det i dybden. Avslutt eventuelt med å pusse fottøyet.

Lærbalsam eller voks renser og pleier glatt skinn og lær, gjør det vannavstøtende og har en mykgjørende effekt. Det farger ikke skinnet eller læret mørkere når det legger seg på overflaten. Tørketiden er raskere enn ved lærfett, og du trenger ikke å pusse fottøyet etterpå.

Skokrem i samme farge som skoene, gjør fargen på skoene klarere. Den påføres med en myk skobørste, med mindre skokremen er med en svamp. Deretter tørker fottøyet og det poleres etterpå. Husk at børsten bare skal brukes til én farge, da en børste som har blitt brukt til svart skokrem for eksempel kan smitte av på brune eller hvite sko.

Eksempel på støvler med sprekker og skader fordi de ikke har blitt tatt vare på.

Eksempel på støvler med sprekker og skader fordi de ikke har blitt tatt vare på.

Stell av fottøy i nubuck og semsket skinn

En impregneringsspray er bra for nubuck og semsket skinn fordi den bevarer det rue utseendet. Du kan få forskjellige typer med impregneringsspray, som alle sammen har til formål å pleie og beskytte. Hvis fottøyet er vannavvisende, vil en impregneringsspray være med på å opprettholde den vannavvisende effekten. Hvis fottøyet har blitt skittent, kan du børste løs skitt med en ren børste, som også vil hjelpe med å opprettholde det rue utseendet som nubuck og semsket skinn har.

Pleie av gummistøvler

Gummistøvler i naturgummi tørker ut med tiden og blir matte i fargen - kanskje også med hvitaktig misfargning. Hvis de ikke får pleie, kan de få revner og sprekker i bøyningene, som gjør at de ikke lenger vil være tette. Les her hvordan du forhindrer sprekker i gummistøvler:

  • Rengjør gummistøvlene i lunkent vann og la dem tørke ved romtemperatur - ikke direkte opp mot en varmekilde eller i solen.
  • Så sprayer du gummistøvlene med litt Gum Boot Care, gnir det godt rundt med en svamp eller en myk klut, og lar dem tørke igjen ved romtemperatur.
  • Fjern overflødig rester med en myk klut.

Etter denne behandlingen har du et par fleksible gummistøvler, som har fått en flott, dyp farge. Denne behandlingen motvirker uttørking og sprekker i naturgummi.

Vi anbefaler at du behandler dine gummistøvler med Rubber Boot Care fra starten av, og ikke bare når de er ved å være tørre, da det i så fall vil være for sent å redde dem fra å revne. Etter at du har behandlet gummistøvlene er de enkle å rengjøre under rennende vann etter bruk. Regelmessig pleie med Gum Boot Care forlenger levetiden til gummistøvler av naturgummi, og holder dem pene og smidige.

Hvis gummistøvlene er laget av PU eller PVC, kan de rengjøres med lunkent vann og en børste, og evt. med litt mild såpe. Tørk av med en fuktig klut.

Eksempel på gummistøvler med sprekker fordi de ikke har mottatt pleie.

Eksempel på gummistøvler med sprekker fordi de ikke har mottatt pleie.

Gummistøvler før og etter pleie med Viking Rubber Boot Care.

Gummistøvler før og etter pleie med Viking Rubber Boot Care.

Fottøy med en membran tåler ikke impregnering med silikon

Hvis fottøyet ditt har en vanntett membran, dvs. en innvendig, vanntett beskyttelse som f.eks. Gore-Tex®, må du ikke bruke impregneringsspray med silikon. Silikonet kan trenge inn i materialet og bidra til å bryte ned membranen. Her må du velge en impregnering uten silikon.

Du kan forminske lukten av mugg og sure tær

Fottøy med Gore-Tex®-membran er 100% vanntette og pustende. Dette betyr at vannmolekyler ikke kan komme gjennom membranen, men at damp og luft kan. Derfor tar det lang tid for sko med Gore-Tex® å tørke hvis du har fått vann inni fottøyet eller hvis du har vasket dem.

Det er derfor viktig at du tar ut innleggssålene og lar fottøyet tørke ved romtemperatur. Fyll fottøyet med avispapir og bytt papiret flere ganger til fottøyet er tørt igjen.

Ved normal bruk anbefaler vi også at du løfter innleggssålen når du tar av skoene, slik at fuktigheten under sålene kan fordampe. Det hjelper til med å forhindre lukten av mugg og svette i skoene.

Førstehjelp til svettelukt i sko kan være en skodeodorant som du sprayer inni skoene og lar tørke ved romtemperatur. En skodeodorant har antibakteriell effekt og nøytraliserer lukten av sure tær.

Et gammelt husmorråd sier at du kan putte de illeluktende skoene i en tett plastikkpose og legge dem i fryseren over natten. Bakteriene som forårsaker dårlig lukt dør ved veldig lave temperaturer.

Ha gjerne to par sikkerhetssko for å skifte imellom

Du kan tro at et par sikkerhetssko er dyre, og enda dyrere er det å ha to par! Men med to par å bytte mellom forlenger du sikkerhetsskoenes levetid betraktelig, ettersom det ene paret har tid til å tørke helt før de blir brukt igjen.

Du kan bruke samme fremgangsmåte på vanlige sko og dermed bevare dem lenger.

Ødelegger du helkappene?

Føler du at du drar på deg skoene eller tråkker på helkappene fordi de er så vanskelig å få på? Nedtråkkede helkapper ødelegger fottøyet ditt og ser ikke noe fint ut. Hvis du har et skohorn for hånden der hvor du tar fottøyet av og på, kan du komme raskt inn i dem uten av de blir skadet. Og et skohorn er ikke bare for gamle mennesker. Det er for deg som bryr seg om fottøyet!

Vil du starte med lærpleie, stell av gummistøvler, impregnering og vedlikehold av fottøyet ditt? Så ta en nærmere titt under impregnering og pleie, hvor du finner produktene som er beskrevet her i bloggen "Vedlikehold fottøyet".

Har du spørsmål til pleie av fottøyet?

Du er alltid velkommen til å kontakte vår kundeservice hvis du er i tvil om hvilket produkt du skal kjøpe til pleie av ditt fottøy.

Du kan kontakte vår kundeservice på info@billige-arbeidsklaer.no eller på telefon 23 96 28 61.

Vi er klare til å hjelpe deg med å finne den beste løsningen til akkurat deg.