Hvilken type ansiktsmaske bør jeg velge?

Hvilken type ansiktsmaske bør jeg velge?

For å unngå å puste inn damper, farlige stoffer og partikler, bør du bruke beskyttelse. Du er spesielt utsatt hvis du jobber med maling, sliping og steinull, hvis du jobber i en stall med mye støv, på steder med sement- og kalkstøv eller blir utsatt for bakterier, virus og sopp. Det høres ubehagelig ut, men det finnes heldigvis løsninger mot dette i form av ansiktsmasker. Her vil vi guide deg gjennom de ulike typene av masker slik at det er lettere for deg å velge.

En ansiktsmaske som filtrerer eller støvmaske

Denne masken kalles også en koppmaske eller engangsmaske. Respiratoren er plassert foran munn og nese og har et filter med ventil. Ventilen hindrer at det blir varmt og fuktig i masken. Med en støvmaske er du selv «motoren», dvs. at du styrer pusten og at det ikke tilføres luft/oksygen via motor og slange som i en respirator. En slik ansiktsmaske filtrerer bort partikler, men tilfører ikke frisk luft! Det skal ikke gjenbrukes.

Det er forskjell på hvordan filtrerende ansiktsmasker er utformet. Noen er formet som nesen, noen har myk skumgummi som tetning ved nesen og formbar neseklemme som reduserer dugg på brilleglass, og noen har justerbare stropper. Du finner alle variantene her på Billige-arbeidsklær.no

Hos oss finner du både FFP2 og FFP3 filtrerende ansiktsmasker. Luften inne i masken er 10 ganger renere enn luften utenfor masken når den er FFP2-merket og 50 ganger renere når den er FFP3-merket. I tabellen under kan du se hva de hver for seg beskytter mot.

Se utvalget av støvmasker

Hva beskytter P2- og P3-masker mot: FFP2 FFP3
Pollen x x
Sliping av kvartsfri stein x x
Sliping av aluminium og gips x x
Sliping av tre, metall og plast x x
Sliping av gulv x x
Sliping av gammel maling x x
Spray med vannbasert maling x x
Sveiserøykpartikler fra ubehandlede metaller x x
Asbestfibre (kun utendørs arbeid) x x
Kaustisk soda   x
Sliping av bly, kobber og stål   x
Støv fra sement og kalk   x
Støv fra stall, gjødsel og lignende   x
Bakterier, sopp, virus og lignende   x
Rockwoll   x
Filtreringsmasker og støvmasker, som alle er engangsmasker.

Filtreringsmasker og støvmasker, som alle er engangsmasker.

Ansiktsmasker med motor

I en turbo ansiktsmaske puster motoren for deg. Den suger inn giftig luft, renser den og leverer ren luft tilbake, så den genererer ikke oksygen, men renser luften. Her bruker du en hoveddel med visir, som lukker tett og bringer inn oksygen. Du kan også velge en myk hoveddel med visir som slutter tett.

En turbo ansiktsmaske kan fås med motor som du plasserer i korsryggen. Du kan også bruke den med tilhørende seler, så du unngår mye belastning på korsryggen. På den måten fordeler du vekten mer. Fra motoren går en slange opp til hjelmen, som forsyner deg med renset luft. Den har også en gnistfanger som hindrer gnister i å komme inn i masken, og den har også indikator for både filter og batterikapasitet.

Akkurat som viften i en bil, kan du justere viften på den motoriserte ansiktsmasken. Faktisk kan denne typen maske tilføre mer enn tre ganger så mye oksygen som en voksen bruker per minutt.

Vil du unngå å ha motoren på ryggen, kan du få en modell hvor motoren sitter på hodet – maske og motor i ett.

Se utvalget av motoriserte ansiktsmasker

Åndedrætsværn med motor

Halvmaske med filter

Et halvmaskesett har utskiftbare filtre. Dette er FFP3-filtre som fjerner 99% støv/gift. I tabellen lenger opp på siden kan du se hva FFP3 beskytter mot.

I enkelte halvmaskesett kan det settes inn kjemiske filtre som beskytter mot maling, lakk, cellulosefortynner, PBC, spraymaling, sprøytemidler, terpentin og ulike typer trykkimpregnering.

I andre halvmaskesett beskytter filtrene mot kjemikalier som klor, saltsyredamp, eddiksyre, saltsyre og ammoniakk.

Halvmasker med filter har en god pusteventil som reduserer fuktighet og varme i masken. De er laget av myk silikon, og har justerbar strikk som gjør at masken sitter godt på hodet.

Motoriserte ansiktsmasker bør oppbevares i en lufttett beholder når de ikke er i bruk for å unngå å forkorte levetiden til kullfilteret.

Se utvalget av halvmasker med filter

Bilde uten navn

Hvor lenge kan du bruke ansiktsmaske?

Du kan bruke ansiktsmaske med motor maksimalt 8 timer i døgnet, selv om det byttes ut! Det sliter på kroppen hvis du bruker dem lenger. Du bruker dine egne krefter til å suge luften inn gjennom filteret.

Gjennom hele arbeidsdager må du bruke ansiktsmaske med motor fordi den puster for deg og tilfører frisk luft så du slipper å bruke egne krefter.

Du kan bruke en halvmaske med filter i opptil 3 timer om dagen. Bruker du den lenger belaster den kroppen fordi du må bruke krefter til å suge luften inn

En god tommelfingerregel er at du bør kaste kullfilteret når du begynner å lukte eller smake noe.

Vi håper at denne veiledningen har gjort det enklere for deg å velge ansiktsmaske.

Husk at på produktet du skal jobbe med finner du i produktbladet pkt. 8.2 og hvilken type maske du skal bruke.

Lurer du på noe om ansiktsmaskene du finner på siden vår?

Du er alltid velkommen til å kontakte kundeservice på info@billige-arbeidsklaer.no eller på telefon 23 96 28 61.

Vi hjelper deg gjerne.