Med en sikkerhetshjelm bruker du hodet

Med en sikkerhetshjelm bruker du hodet

Hensyn før du kjøper sikkerhetshjelm

Det er kraner og kjøretøy overalt på byggeplassen, og du risikerer å få bygningsmaterialer i hodet. Du hugger ned trær og grenene flyr rundt om ørene på deg. Eller du klatrer under trange forhold, hvor det er vanskelig å bevege seg uten å støte ifra.

I disse situasjonene vil den være passende med en sikkerhetshjelm.

Velg mellom forskjellige typer sikkerhetshjelmer

Du kan velge en hjelm som beskytter hvis du støter hodet. I tillegg kan du få hjelmer som beskytter hvis du får klemt hodet, hjelmer som beskytter mot elektrisk spenning, varmestråling eller beskyttere hvis du blir utsatt for sprut fra flytende metall. Men det kan også være en klatrehjelm du trenger eller en skoghjelm.

Hvis du er på en arbeidsplass hvor hodet ditt er i risikosonen, må arbeidsgiveren skaffe deg en CE-merket industrisikkerhetshjelm.

Det kan være en av disse hjelmtypene:

  • En industri sikkerhetshjelm som er EN 397-sertifisert. Det kan være forskjellig vekt og farge på hjelmer med denne sertifiseringen, akkurat som de kan være med forskjellige typer innsatser. Selv om de kalles industrisikkerhetshjelmer, kan de også brukes til annet enn industri, som f.eks. skogbruk.
  • En sikkerhetshjelm med EN 50365-sertifisering - er den typen du skal bruke hvis du jobber med høyspenning, fordi den er elektrisk isoleringsgodkjent.
  • En skogshjelm eller skoghuggersett, som det også kalles, består av sikkerhetshjelm, visir, nakkeslag og hørselsvern.
  • En bump cap som er EN 812 sertifisert. Det er ikke helt en hjelm, heller mer en hette med et plast- eller skumskall. En Bump Cap kan ikke erstatte en sikkerhetshjelm, da den bare beskytter mot mindre slag og støt og ikke må brukes på steder med obligatorisk bruk av hjelm.

Hva betyr test og godkjennelser på hjelmer?

Sikkerhetshjelmer må testes og godkjennes i samsvar med kravene i standard EN 397. I tillegg kan de ha ekstra merker, som vist i eksemplene nedenfor:

-20° eller -30° C Tåler lave temperaturer
+150° C Tåler høye temperaturer
444 vac Elektrisk isolering
1000 vac Ekstra elektrisk isolering
LD Oppfyller krav til sidestivhet
MM Tåler sprut av smeltet metall

Hvordan finner jeg korrekt størrelse på sikkerhetshjelmen min?

Det skal på ingen måte være sjenerende å bruke sikkerhetshjelm. Den skal balansere ordentlig på hodet, samtidig som den skal være lett, slik at du ikke anstrenger nakke- og halsmuskulaturen når du bruker hjelmen. Hvis du skal bruke hjelmen med hørselsvern, nakkeslag, hodelykt, øyebeskyttelse, visir og hjelmlue, bør du ta høyde for dette i ditt valg.

Du får hjelm i riktig størrelse ved å måle hodets omkrets i centimeter. Deretter finner du hvilken hjelm du trenger på hjemmesiden vår. I produktinformasjonen kan du se hjelmstørrelsen, som kan variere fra ca. 52 cm til 63 cm.

Visse hjelmtyper kan tilpasses individuelt ved å justere på en justeringsskrue og på den måten endre omkretsen. Dette gjenspeiles også i produktinformasjonen på nettstedet vårt. En hjelm med justerbar størrelse er velegnet om det er flere brukere av hjelmen.

Sikkerhetshjelmer kan ha ventilasjonshull som lar deg bli kvitt varmen når du svetter. Hvis du er i tvil om det er ventilasjonshull i hjelmen som du har funnet på Billige-arbeidsklær.no, er det oppgitt i produktinformasjonen på nettstedet.

Flere steder er det et lovkrav at det er en hakestropp på sikkerhetshjelmen. Dette sikrer at hjelmen ikke blåser av i blåsende vær eller at du mister den hvis du jobber i situasjoner med risiko for dette.

Hvor lang levetid har en sikkerhetshjelm?

Du kan forvente en levetid på ca. 3 til 5 år, hvor sikkerhetshjelmen beholder den beskyttende effekten. Forutsatt at den ikke har fått alvorlige slag, har blitt klemt eller sprukket. I så fall bør den kastes. Vind og vær så vel som UV-stråler er også med på å nedbryte hjelmens materiale.

I noen hjelmer er det en UV-indikator som viser når hjelmen bør fornyes.

Vi fraråder å skrive kjøpsdatoen på hjelmen med blekk eller ikke godkjente klistremerker! Dette kan nemlig nedbryte skallets plast og dermed redusere styrken i sikkerhetshjelmen.

Hvis sikkerhetshjelmen skal brukes i forbindelse med hørselsvern, visir eller pustevern, må ikke den totale beskyttelsen svekkes. På noen hjelmer er det festepunkter der du kan feste et visir eller hjelmhørselsvern, og dermed oppnå full beskyttelse.

Noen av merkene vi har sikkerhetshjelmer fra er Centurion, Kask, Peltor, Portwest og mange flere. Hvis du trenger å kjøpe en sikkerhetshjelm, kan du se de forskjellige hjelmtypene her.

Mangler du en sikkerhetshjelm i vårt sortiment?

Mangler det en sikkerhetshjelm i vårt sortiment, er du velkommen til å kontakte kundeservice på info@billige-arbeidsklaer.no eller tlf. 23 96 28 61.