Vask av yttertøy

Vask av yttertøy

Hvis du vil beholde ditt yttertøys tekniske egenskaper,

er det viktig at du vasker det riktig.

Pass godt på yttertøyet

Hvis du vil beholde ditt yttertøys tekniske egenskaper og forlenge levetiden på det, er det viktig at du bruker de riktige vaske- og impregneringsmidlene når plagget vaskes og etterbehandles. Dette gjelder både ditt arbeids- og fritidstøy, og vi har her laget en gjennomgang av de forskjellige produktene, deres egenskaper og noen gode tips til vedlikehold.

Det er spesielt yttertøy med membraner man skal være særlig oppmerksome på når man vasker. Heriblant skijakker og skibukser, barnas kjeledresser, arbeidsjakken - også dem med reflekser og softshelljakken, da man ellers kan ødelegge pustbarheten og ødelegge vanntettheten ved bruk av feil vaskemiddel.

Klær med membraner

For at jakker kan være pustbare og vind- og vanntette, er de utstyrt med en membran f.eks. Gore-Tex, Helly Tech eller annen membran som holder vind og vann ute. Samtidig kan membranen slippe overskuddsvarme ut, så man ikke blir fuktig og kald under jakken. Denne membranen kan på ingen måte tåle å bli vasket med skyllemiddel, da dette stopper membranen og ødelegger den og dens tekniske egenskaper. Derfor er det viktig at du velger et vaskemiddel beregnet til membraner når du vasker dit ytter- og vintertøy. F.eks. denne Tech Wash fra Nikwax, som er laget til maskinvask av klær med membraner.

Når yttertøyet er brukt og vasket flere ganger vil det med tiden miste de egenskapene som vanntetthet og vindtetthet, så det er viktig en gang imellom å bruke et impregneringsmiddel som kan gjenskape disse egenskapene og samtidig opprettholde pustbarheten. Dette impregneringsmiddelet Nikwax TX.Direct impregnering til membraner kan brukes direkte i maskinen like etter at man har vasket jakken, og gjenskaper de tekniske egenskapene raskt og enkelt.

Jakker og mellomlag i fleece

Man tenker kanskje ikke akkurat over det, men hvis man ikke behandler sine fleeceprodukter med de riktige produktene kan man oppleve at de ikke isolerer like godt og de føles fuktige. Dette skyldes at det mellom fibrene kan opphope seg vann og det er viktig at dette unngås for å oppnå en optimal isoleringsevne. Fleece som er skitten vil inneholde mer vann og det er derfor viktig å vaske sine fleeceprodukter for å unngå dette. Nickwax Tech Wash er ideelt til dette, da den renser produktet og gjenskaper de isolerende egenskapene.

Hvis dine fleecegjenstander er vannavisende og du gjerne vil gjenskape dette, kan du etter vask med Nickwax Tech Wash impregnere det i maskinen med Nikwax Polar Proof.

Softshellprodukter

Til din softshelljakke kan du også med fordel velge et vaskemiddel som er beregnet for nettopp softshell, da de også ofte er tekniske og krever at membranen ikke tettes til, så pustbarheten ødelegges. Igjen vil man her ødelegge membranen hvis man bruker skyllemiddel når man vasker sine softshellprodukter. Vi har valgt å ha Softshell Proof fra Nikwax i nettbutikken, som nettopp er beregnet til softshell produktene.

Dunjakker

Jakker og andre produkter med dun krever likeså et spesielt vaskemiddel, så man ikke ødelegger dunens naturlige egenskaper. Mange tror man passer bedre på sitt yttertøy hvis man skåner det og ikke vasker det så ofte - men dette er ikke tilfellet, og spesielt med dun er det viktig at dette vaskes da isoleringsevnen ellers nedsettes. Dunene klasker sammen i bruk, da de opptar fett og fukt, og ettersom luften mellom dunen er med på å isolere vil ikke jakken være like varm hvis den er ‘’skitten’’.

Når man vasker ting som inneholder dun er det viktig at de blir sentrifugert ved lav hastighet først og man så gradvis øker hastigheten, slik at man er sikker på at alt vannet er slynget ut av dunene innen den tørkes. Tørkingen skal, hvis det er anvist i vaskeveiledningen, foregå i tørketrommelen og med tennisballer, så dunene blir skilt av og de blir gjennomtørre. Hvis ikke man får jakken tørket tilstrekkelig vil dunene bli ødelagt, begynne å lukte og jakken vil være ubrukelig.

Termo- og svettetransporterende undertøy og mellomlag

Mange bruker et svettetransporterende basislag eller termoundertøy til hverdag og ikke kun på skiferien, hvilket sikrer at fukten transporteres vekk fra kroppen på beste vis og holder kroppen varm og tørr. Disse materialene skal holdes ved like på beste vis for å opprettholde egenskapene og forlenge levetiden på produktene. Det er derfor viktig at de blir vasket med et vaskemiddel som renser fibrene og forbedrer luftspredning, hvilket sikrer hurtig tørking og forbedrer isolasjonsevnene. Ved å bruke Nikwax Base Wash i maskinen, sikrer du best mulig rengjøring og gjenoppretning av materialene, så du får mest mulig ut av ditt skiundertøy og forlenger levetiden på det.

Tøy med ull

Dine ullprodukter er sarte og derfor er det viktig å velge de riktige vaskemiddelene når du vasker dem. Det skal være uten enzymer da ullens egenskaper ellers svekkes, fibrene ødelegges og ullen isolerer ikke som den skal. Nikwax Wool Wash er spesielt utviklet til vask av ullprodukter, så de beholder deres naturlige egenskaper og isolerer på beste vis.

Det er også viktig at man følger vaskeanvisningene i plagget nøye da ullen ellers vil filtes, krympe og bli ødelagt. Hvis man vasker sine ullprodukter med omtanke og et godt vaskemiddel beregnet til ull vil de kunne holde i mange år og yte best mulig isolering og komfort.

Nikwax og miljøet

Nikwax er en virksomhet med stort fokus på miljøet og derfor inneholder deres produkter ikke stoffer som kan være skadelige for mennesker eller naturen. De har også et stort engasjement i å utvikle produkter som kan hjelpe til med å sikre et bedre liv for mennesker, og minske bruken av kjemiske stoffer, hvilket beskytter dyrene og miljøet på beste vis. Du kan på Nikwax egen hjemmeside lese mer om prosjektene og om hvilke stoffer de har utelukket fra deres produkter.

>> Finn hele sortimentet fra Nikwax her​​​​​​​

Har du spørsmål til vask av yttertøy?

Du er alltid velkommen til å kontakte vår kundeservice, hvis du er i tvil om, hva som passer best til dine behov.

Du kan kontakte vår kundeservice på info@billige-arbeidsklaer.no eller telefon 23 96 28 61.

Vi er klar til å hjelpe deg med å finne den beste løsningen til akkurat deg.