Vask av yttertøy

Vask av yttertøy

Bevar de tekniske egenskapene til yttertøyet og termotøyet ditt ved å vaske det riktig

For å beholde de tekniske egenskapene til yttertøyet ditt og forlenge levetiden, er det viktig at du bruker de riktige vaskemidlene og impregneringsmidlene. Dette gjelder både arbeidstøyet og fritidstøyet ditt.

Spesielt yttertøy med membraner må du være nøye med å vaske riktig. Dette inkluderer jaktbekledning, skijakker og skibukser, barnas flyverdrakter, arbeidsjakker, softshelljakker og klær med reflekser. Ved å vaske dem med feil vaskemiddel kan du ødelegge pusteevnen og redusere vanntettheten. Bruk aldri tøymykner på disse produktene, da det ødelegger membranen, slik at klærne mister sine pustende og vanntette egenskaper.

Du kan selv gjøre dette for å forlenge levetiden på yttertøyet:

  • Tøm lommene og lukk glidelåsene
  • Vask plagget i vaskemaskinen med riktig vaskemiddel uten å overdosere.
  • Følg vaskeinstruksjonene hvis plagget skal impregneres etterpå. Bruker du Nikwax vaskeimpregnering, trenger ikke plagget å tørkes før det impregneres.
  • Tørk plagget etter vaskeinstruksjonene, så du ikke ødelegger fyllet og egenskapene bevares.

Les mer om vask av arbeidstøy og vaskesymboler.

Klær med membraner

For at jakker skal være pustende og vind- og vanntette, er de utstyrt med en membran, for eksempel Gore-Tex, Helly Tech eller annen membran som holder vind og vann ute. Samtidig kan membranen slippe ut overflødig varme, så du ikke blir fuktig og kald under jakken. Denne membranen kan på ingen måte tåle å bli vasket med tøymykner - da dette tetter membranen og ødelegger den og dens tekniske egenskaper. Derfor er det viktig at du velger et vaskemiddel beregnet for membraner når du vasker ditt over- og vintertøy. På denne måten skåner du membranen, samtidig som den rengjøres og kan yte det den skal i forhold til å være vanntett, men også pustende.

Når yttertøyet har blitt vasket flere ganger og brukt, vil det over tid miste egenskaper som vanntetthet og vindtetthet. Derfor er det viktig å innimellom bruke et impregneringsmiddel som kan gjenopprette egenskapene og bevare pusteevnen.

Her finner du et utvalg av vaskemidler og impregneringsmidler som kan brukes direkte i maskinen.

Jakker og mellomlag i fleece

Hvis du ikke behandler fleecetøyet ditt med egnede produkter, isolerer det kanskje ikke like godt, og det kan føles fuktig. Dette skyldes at vann kan hope seg opp mellom fibrene. Skittent fleece kan inneholde mer vann. Dette problemet unngår du ved å vaske det.

Velg et mildt vaskemiddel, eventuelt for syntetiske stoffer, bruk ikke for mye såpe, og bruk aldri tøymykner, da det setter seg i fleecen og reduserer isolasjonsevnen.

Softshell-produkter

For softshelljakker kan du bruke et vaskemiddel beregnet for klær med membraner, for å bevare denne. For softshell gjelder det også at du ikke skal bruke tøymykner.

For å bevare pusteevnen og den vannavstøtende effekten kan du etter noen vasker bruke et impregneringsmiddel som Softshell Proof fra Nikwax.

Dunjakker

Jakker og andre produkter med dun krever et vaskemiddel beregnet for dun, for ikke å ødelegge de naturlige egenskapene.

Mange tror de beskytter yttertøyet ved å skåne det for vask. Dette er ikke tilfellet, for isoleringsevnen reduseres når tøyet ikke er rent. Dun klumper seg sammen over tid, da det absorberer fett og fukt. Hele fordelen med dun er den isolerende luften mellom dunene.

Produkter med dun skal sentrifugeres ved lave omdreininger i starten, hvorpå omdreiningene kan økes til vannet er slengt ut av dunene. Hvis det står i vaskeanvisningen, kan dunproduktet tørkes i tørketrommelen med tennisballer, som skiller dunene. Tørker du ikke jakken helt, kan det ødelegge dunene, så de begynner å lukte.

Termoundertøy og svettetransporterende undertøy

Et svettetransporterende basislag eller termoundertøy sørger for at fuktigheten transporteres bort fra kroppen. Dette bidrar til å holde kroppen varm og tør. For å bevare egenskapene og forlenge levetiden, skal tøyet rengjøres, slik at det heller ikke kommer til å lukte.

Vask tøyet i Activewear vaskemiddel eller sportsvaskemiddel i vaskemaskinen for å rense fibrene og forbedre luftsirkulasjonen. Dette bidrar til at tøyet tørker raskt og isolerer bedre.

Tøy med ull

Dine ullprodukter er delikate. Derfor er det viktig å velge riktig vaskemiddel. Det skal være uten enzymer, da ullens egenskaper ellers svekkes, fibrene ødelegges, og ullen isolerer ikke som den skal. Her kan du finne ullvaskemidler.

Du må nøye følge vaskeanvisningene i plagget, da ullen ellers vil tove, krympe og bli ødelagt. Når du vasker ullprodukter med omtanke og et godt vaskemiddel beregnet for ull, varer det lenge og gir optimal isolasjon og komfort.

Ull må ikke strekkes for mye når det skal tørre, da det kan miste formen. Legg for eksempel en tung ullgenser på et tørkestativ for å bevare formen.

Vaskemiddel og miljøet

Ved å velge et vaskemiddel eller impregneringsmiddel som tar hensyn til miljø og mennesker, bidrar du til å redusere miljøpåvirkningen. Vaske- og impregneringsmidler her på nettbutikken fokuserer på å være fri for P-fas/P-fos, og er i noen tilfeller biologisk nedbrytbare.

Hitta hela sortimentet från Nikwax här

Har du spørsmål til vask av yttertøy?

Du er alltid velkommen til å kontakte vår kundeservice, hvis du er i tvil om, hva som passer best til dine behov.

Du kan kontakte vår kundeservice på info@billige-arbeidsklaer.no eller telefon 23 96 28 61.

Vi er klar til å hjelpe deg med å finne den beste løsningen til akkurat deg.