Bilde uten navn

Ansvarlig klesforbruk

Har du lyst til å vise ansvarlighet i forhold til den måte du handler på, og måten du behandler klærne i tiden etterpå? Så les med her. 

Det er enkelt å bidra med små endringer i hverdagen som kan ha betydning i kampen mot klimaendringene, når vi snakker om klær og fottøy. Det kan først og fremst være ditt valg om ansvarlighet når du kjøper klær. Og hva betyr det så? Det betyr at du hos Billige-arbeidsklær.no kan filtrere på forskjellige former for ansvarlighet som forbedret produksjon, gjenvunnet materiale og så videre. Men ansvarlighet kan også være å kjøpe restpartier som forhindrer at klær og sko blir destruert. 

 Når du har kjøpt deg klær og sko kan du vaske og pleie dem riktig for å forlenge levetiden på dem. Når klær og sko ikke kan brukes mer, avslutter du kretsløpet ved å levere dem til gjenvinning eller til å bli gjenvunnet. 

Ansvarlig filtrering

Når du kjøper klær i vår nettbutikk har du mulighet til å filtrere på ansvarlighet og velge de punktene som betyr noe for ditt valg av klær og fottøy. Vi vil nå presentere deg for det samlede antall filtre som varene blir inndelt etter, men vi vil samtidig påpeke at det er forskjellig fra kategori til kategori hvilke filtre du kan velge. Her forklarer vi hva de forskjellige ansvarlighetsfiltrene betyr. 

Bilde uten navn

Gjenvunnet materiale 

Produktet er helt eller delvis laget av gjenvunnet materiale. For eksempel kan polyester være laget av plastflasker eller av plastavfall fra havet.

Økologisk materiale 

Laget av sertifisert økologisk materiale. Det kan for eksempel være Global Organic Textile Standard (GOTS).

Laget av overskuddsmateriale 

Produktet er helt eller delvis laget av overskuddsmateriale. Et eksempel er skosåler som kan bli laget av overskuddsmateriale fra produksjon av dekk.

Biobaserte materialer 

Det kan være et materiale som Lyocell eller Tencel. 

Forbedret produksjon 

I produksjonen tas det miljømessige hensyn, som å begrense bruk av kjemikalier og vann eller utslipp av CO2.

Fairtrade-materiale 

Produktet består helt eller delvis av Fairtrade-sertifisert materiale som for eksempel bomull. Fairtrade er din garanti for at bøndene har mottatt en rettferdig pris for sine råvarer, samt at det i produksjonen tas hensyn til både miljø og mennesker.

Overflatebehandling uten fluorstoff 

Produktets vann- og smussavvisende behandling er gjort uten bruk av skadelige fluorstoffer. Fluorstoffer er farlige for både miljø og mennesker. 

Vegansk produkt 

Produktet inneholder ingen animalske materialer. 

Kan klærne holde lengre ved korrekt vask?

Ja, det kan de faktisk og her får du noen praktiske tips til hvordan du kan vaske og tørke klærne på en skånsom måte. 

  • Sorter klesvasken i lyse og mørke farger og etter temperatur for å unngå fargeoverføring. Vask gjerne nytt tøy før bruk da det kan være overskuddsfarge i tøyet. 
  • Bruk vaskemiddel for henholdsvis hvitt og farget tøy for at fargene skal holde lengst mulig. Sokker og undertøy bør vaskes på minst 60 grader for å drepe bakterier, men følg vaskeanvisningen i tøyet i tilfelle det står noe annet. 
  • Spar på bruken av sterke flekkfjerningsmidler. Ofte kan du fjerne en flekk ved å legge på oppvaskmiddel på flekken og la det virke en stund før vask. 
  • Unngå skyllemiddel som belaster miljøet og tøyets farger. 
  • Ull skal ikke vaskes så ofte som klær av andre materialer. Ofte kan lufting på tørkesnoren gjøre samme nytte som en vask. Når du vasker ull anbefaler vi at du bruker en spesialsåpe beregnet for ull. 
  • Unngå bruk av tørketrommel hvis du kan. Det sliter på både klær og strømregning. Henger du det til tørk utendørs skal du være oppmerksom på at direkte sol kan bleke fargene. 
Bilde uten navn

Få tips til vask og pleie av arbeidsklærne dine her.

 

Når yttertøyet skal vaskes er det viktig at det blir gjort på en måte som beholder tøyets tekniske egenskaper så de fortsetter med å være både vannavstøtende og pustende. 

Få tips til vask og pleie av yttertøyet ditt her

Bilde uten navn

Forleng levetiden på fottøyet ditt

Du kan få fottøyet til å vare ekstra lenge ved å rengjøre det og smøre det inn med pleiemidler på henholdsvis gummistøvler og lær. Fottøy vil også vare lengre hvis du lar det tørke helt etter bruk – det er derfor en god idé å ha to sett fottøy å bytte mellom. 

Få tips til pleie av fottøyet ditt her, slik at det varer lenger.

Skal det være personalenavn på firmatøyet?

Arbeidstøy med navn kan ikke brukes av andre ansatte på et senere tidspunkt. Vurder derfor om det skal være både firmalogo og personalenavn på arbeidstøyet. 

Dette vil ikke være aktuelt hvis de ansatte får nytt arbeidstøy når de blir ansatt. 

Som firmakunde kan du få trykk eller broderi som holder seg pent gjennom tøyets levetid. 

Les mer her.

Unngå at klær går til spille - kjøp restpartier

På samme måte som vi kan redusere matsvinn, kan vi også redusere klesvinn. For eksempel gjør vi det ved å handle med restpartier. På den måten blir klærne utnyttet, ingenting går til spille - og vi unngår at klærne i verste fall blir brent for å bli kvitt dem. 

Restpartier er arbeidsklær, klær og fottøy som er nedsatt i pris fordi de er utgått hos leverandøren eller fordi det er begrensede størrelser og farger. Ser du en restpartivare i din størrelse bør du ikke nøle for lenge før du bestiller, da den raskt kan bli utsolgt. Deretter kan vi ikke skaffe flere av samme vare. 

Se våre restpartier her.

Bilde uten navn
Bilde uten navn

La klærne leve videre ved å levere dem til gjenvinning 

Hvis ikke klærne er slitte eller ødelagte, kan du forlenge levetiden på dem ved å levere dem til gjenvinning. Husk at det mest fornuftige er å bruke klærne så lenge som mulig. Ved å bruke klærne lenge bidrar du til å redusere belastningen på miljøet.

Når klærne ikke lenger kan brukes, kan de gjenvinnes til andre produkter. 


Få det fulle overblikket over vårt sosiale og miljømessige ansvar 

Vil du vite mer om hvordan vi forholder oss til sosialøkonomiske verdier, medarbeiderpleie, arbeidsmiljø, miljø, produktansvar og emballasje, så forklarer vi nærmere i “Vårt sosiale og miljømessige ansvar”.