Vannsøyletrykk og pusteevne i regntøy
Blir du forvirret når du ser tallene for vannsøyletrykk og pusteevne, og er det overhodet viktig å vite noe om det for å kjøpe regntøy? Det du i bunn og grunn trenger å vite er hvor vanntett og vindtett regntøyet ditt skal være for det du trenger det til.
Vi har beskrevet vannsøyletrykk, pusteevne, teipede og sveisede sømmer i regntøyguiden her for å gjøre valget av regntøy enklere for deg.
Hva betyr vannsøyletrykk i regntøy?
Vannsøyletrykk måles i millimeter, og jo høyere vannsøyletrykket er, desto mer vanntett er det. Skal regntøyet ditt være egnet til arbeidsbruk en hel dag, råder vi deg til et vannsøyletrykk på minst 8000 mm samtidig som at sømmene er sveiset sammen eller teipet. På den måten kan regntøyet ditt motstå regn, hvis du f.eks. sykler eller sitter på en maskin.
Du kan filtrere på et bestemt vannsøyletrykk på siden med vårt regntøy. Velg filtre og deretter «Teknisk spesifikasjon» og kryss av for det vannsøyletrykket du vil ha.
Nedenfor kan du se våre anbefalinger for vannsøyletrykk
Vannsøyletrykk | Typisk til bruk her |
Minimum 5.000 - 10.000 mm |
For daglig bruk |
8.000 - 20.000 mm |
Til arbeidsbruk |
Trenger du pustende regntøy?
Det kommer an på hvem som skal ha på seg regntøyet. Barn svetter ikke som voksne, og derfor kan de fint klare seg med regntøy i PU, som ikke er pustende.
For aktive voksne, gir pustende regntøy deg muligheten for å kvitte deg med varme og fuktighet. Er regntøyet derimot ikke pustende, blir du fort fuktig av svette og kommer til å fryse, og derfra er det ikke langt til en forkjølelse.
Her blir vi litt tekniske, og bare kall oss regntøynerder, men for å forstå pusteevnen forklarer vi det litt mer. Pusteevne kalles MVP og er en forkortelse for det engelske uttrykket Moisture Vapor Permeability. Det er greit om du sliter litt når du uttaler det, men det er den mengden fukt som ledes ut gjennom regntøyets membran. MVP angis i g/m2 x 24 timer. Det vil si mengden av fukt som kan transporteres vekk pr. kvadratmeter på 24 timer.
En huskeregel er at du skal gå for en høy MVP i regntøy hvis du beveger deg mye.
Du kan filtrere etter pusteevne på siden med regntøyet vårt. Velg filtre og deretter «Teknisk spesifikasjon» og kryss av i boksen du vil ha. Men hva er en høy MVP og hva passer deg? Tallene i skjemaet er vår guide, og du bør betrakte dem som gode råd. Husk at hvor mye du svetter er forskjellig fra person til person. Du skal derfor også vurdere selv hvilken pusteevne du trenger.
Se våre anbefalinger til pustende i regntøy her
Pusteevne MVP | Typisk til bruk her |
3.000 - 5.000 MVP Ytterregntøy til damer |
Gåturer med litt anstrengelse |
5.000 - 8.000 MVP |
Til arbeidsbruk |
8.000 - 10.000 MVP |
Vanlig arbeid og lengere sykkelturer |
10.000 MVP og over |
Hardt arbeid og høy aktivitet i lang tid |
Husk også de sveisede eller teipede sømmene i regntøy
Sveisede og teipede sømmer er to forskjellige metoder for å gjøre regntøy tett i samlingene. De sveisede eller teipede sømmene er like viktige for regntøyets tetthet som materialet regntøyet er laget i.
Teipede sømmer betyr at sømmene er forseglet med en spesialteip som gjør regntøyet vanntett i sømmene.
Sveisede sømmer betyr at sømmene er sveiset sammen i stedet for å være sydd sammen.
Den ene metoden er ikke bedre enn den andre, og forskjellen i hvor den brukes ligger bare i tykkelsen på materialet.
Du kan filtrere etter regntøy med sveisede sømmer eller regntøy med teipede sømmer på siden med regntøyet vårt. Velg filtre og deretter «Teknisk spesifikasjon» og kryss av i boksen du vil ha.
Regntøy med membran - hva er det?
En membran er et mellomlag, altså et lag mellom det ytterste og det innerste laget på regntøyet. Membranens funksjon er å holde regntøyet vanntett, vindtett og pustende. Det holder vind og vann ute samtidig som det lukker ut overflødig varme og fuktighet slik at du ikke blir kald. Du har kanskje hørt om sko med Gore-Tex-membran, noe som betyr at skoene er vanntette? På samme måte kan det være forskjellige typer membraner i regntøy.
En membran gjør at luften under eksempelvis din regnjakken varmes opp og blir holdt inne, samtidig som membranen tillater overflødig varme å komme ut. På den måten er kroppen temperert og du kan konsentrere deg om å trene uten å fryse eller svette.
For å bevare funksjonen i membranen, må ikke regntøyet være for skittent, da det kan begynne å absorbere vann og skade pusteevnen. Når du vasker klær med membran, må du ikke bruke skyllemiddel fordi det ødelegger pusteevnen akkurat som smuss. Du kan kjøpe et vaskemiddel som heter Nikwax Tech Wash. Den er beregnet til å bevare funksjonen i membranen ved maskinvask.
Hvis du vil, kan du lese mer om vasking og impregnering av yttertøy her.
Tåler regntøy annet enn vann?
Ja, du kan velge regntøy som kan motstå både fett, olje og blod som du blir utsatt for hvis du jobber som fisker, på et slakteri eller med rengjøring.
Noen regntøysmerkene har dessuten arbeidsregnklær som er veldig motstandsdyktige mot flammer. Du kan faktisk få regntøy med flammehemmende egenskaper som du kan bruke til sjøs, for eksempel for å øke sikkerheten din.
For at du skal kunne bevege deg trygt i forbindelse med veiarbeid eller på en byggeplass, er det regntøy med reflekser, som også har høyt vannsøyletrykk og pusteevne. Det kalles Hi-Vis-regntøy. Har du lyst til å få utdypet hva Hi-Vis betyr, og om du skal velge Hi-Vis regntøy i klasse 1, 2 eller 3, kan du lese mer om temaet her.
Vi håper du ble klokere og mer regnklærnerdete ved å lese denne guiden, og at valg av regntøy har blitt lettere for deg.
Har du andre spørsmål angående regntøy?
Hvis du er i tvil om hva som passer best for dine behov, er du alltid velkommen til
å kontakte vår kundeservice på info@Billige-arbeidsklaer.no eller telefon 96 74 20 30.
Vi er klare til å hjelpe deg med å finne det riktige regntøyet for deg.